drminter Kıdemli Üye

Kayıt Tarihi: 24-Ağustos-2019 Ülke: Turkiye Gönderilenler: 940
|
Gönderen: 03-Nisan-2021 Saat 22:14 | Kayıtlı IP
|
|
|
Çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olmayan kişiler
için, glüten vücuttaki "iyi" bakterilere besin sağlayan
bir prebiyotik gibi görünmektedir. Arabinoksilan,
oligosakkaritler ve buğday kepeğinden oluşan bir
prebiyotiktir ve bağırsak yolunda probiyotiklerin ve
bifidobakterilerin aktivitesini artırabilir. Bu
bakteriler genellikle sağlıklı bir insan bağırsağında
bulunmalıdır. Miktarındaki veya aktivitesindeki
değişiklikler, iltihaplı bağırsak hastalığı, kolorektal
kanser ve bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıkları
ile ilgilidir. Glutensiz ürünler aslında sadece ona
olumsuz tepki verenler için bir sorun olduğuna dikkat
etmek önemlidir. Medyanın buğday ve glütene yönelik
olumsuz tutumu, sağlıklı bir diyete katılıp
katılmadıklarına dair şüpheleri artırdı, ancak bu
iddiaları destekleyen yayınlanmış çok az çalışma
olduğunu vurguladı, aslında yayınlanan araştırmalar
aksini gösteriyor.
Gluten Zararları
Glutensiz ekmek tüketiminde kullanılan bazı kişilerde
ciddi yan sebeplere neden olmaktadır. Bu kişilerin vücut
sistemi gluteni bir toksin olduğu şekilde algılayıp
bağışıklık hücrelerini uyarmaktadır ve glutene karşı bir
tepkioluşturmaktadır. Glutene karşı hassasiyeti olan
kişi glutensiz tüketime devam ederse, bu belli bir süre
ile iltihapla sonuç alan vücutta bir tür savaş zemini
yaratmaktadır. Yan etkileri içinde hafif şiddet içeren
durumlar için yorgunluk, şişkinlik, kabızlık gibi, daha
önemli etkilerde ise istemsiz kilo kaybetme, yetersiz
beslenme, bağırsak hasarı gibi etkiler görülmektedir. Bu
nedenle gluten ve glutensiz ürünler kullanılırken
dikkatli olunmasında fayda görülür. Bu neden ile
glütensiz ürünler tüketmeniz sizin için sağlığınıza daha
yararlı olacaktır.
|