implant


  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Site Tanıtımı
 ASPTurkiye.com Forum : Site Tanıtımı
Konu Konu: Diyetisyenler Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazanlarda
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
Diyetisyenler
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 22-Ağustos-2014
Gönderilenler: 1
Gönderen: 22-Ağustos-2014 Saat 11:07 | Kayıtlı IP Alıntı Diyetisyenler

Diyetisyenlik Tarihi



Diyetisyenlik
NedirÇağımızın en meşhur mesleklerinden olan diyetisyenlik sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek
öğretim kurumunun 2 ya da 4 yıllık

“Beslenme ve Diyetetik” bölümünden mezun olan kişilere denir. İnsanların yeterli, dengeli ve
sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek

listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygunluğunu kontrol eden kişilere denir. Ayrıca
beslenme alışkanlıklarını inceleyerek yeterli

ve dengeli beslenmenin yolunu sağlamaya çalışırlar. Diyet yapma amacı olan kişilere doğru saptamalar
yaparak uygun yeme listelerini

hazırlarlar.


Diyetisyenliğin Tarihi

Diyetisyenlik kavramı insanlığın temel ihtiyaçlarından olan beslenme kavramı ile
beraber ortaya çıkmış ve M.Ö. 2500’de Babil’e kadar dayanır.

Taş tabletler üzerindeki hatalıklara karşı simgelenen beslenme figürleri bu konuda ilk bulgular
olarak kabul edilmektedir. Tıp alanında idol

kabul edilen Hipokrat da bu dönemden sonra ilaç ile tedavi yerine diyete önem vermeyi vurgulamıştır.



Diyetisyenlik Tarihi11. yüzyılda Çinli doktorlar hastaları beslenme teknikleri ile tedavi etmenin
önemine değinmişlerdir. Diyetisyenliğin

sistemleşmesi ise Amerika’da 1877’de gerçekleşir. Amerikan Tıp Derneği bünyesinde bir Diyetetik
Komitesi oluşturulur ve başına da yemek

öğretmeni olan Sarah Tyson Rorer getirilir. 1880’de tedavi amaçlı olarak hastanelerde diyet
mutfakları oluşturulmuştur. 1899’da ise

“diyetistenlik” bir meslek olarak kabul edilmiştir.

Buna bağlı olarak Amerika’da tıp fakültelerinde ders olarak okutulmuştur. İlk ders John Hopkins
Üniversite’sinde açılmıştır. Daha sonra Sarah

Tyson Rorer Diyetetik Gazete adlı beslenme ile ilgili her şeyin yer aldığı bir gazete çıkarmaya
başlamıştır. I. Dünya Savaşı ile askerlerin

beslenme ihtiyaçlarının düzenlenmesi, hasta ve yaralıların beslenme planlarının yapılması için
uzmanlara ihtiyaç duyulmuştur. Aynı sene Ev

Ekonomistleri Derneği tarafından yapılan toplantı sonrası Diyetisyenler Derneği kurulmasına karar
veriliyor ve 1917 de Amerikan Diyetetik

Derneği (ADA) adını alıyor. Bu alanda tedavici, yönetici, toplum sağlığı ve eğitici diyetisyen gibi
hizmet alanları oluşturulmuştur.



1939’da II. Dünya Savaşı patlak verince tekrar gündeme gelen diyetisyenlik ve beslenme uzmanlığı
farklı ülkelerde kurulan diyetetik dernekleri

ile gittikçe önem kazanmıştır. Diyetetik Dernekleri: İsveç (1923), Kanada(1933), İngiltere(1936),
Norveç(1948)…

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları

Diyetisyenlik kavramının ve mesleğinin şekillenmesi ile hemen hemen her kurumda bir hekim bulunmakta
ve insanları doğru şekilde beslenmeye

yönlendirmektedirler. Diyetisyenler;

eğitim kurumlarında,

araştırma merkezlerinde,

hastanelerde,

sağlık kulüplerinde,

gazetelerde,

spor merkezlerinde,

dergilerde vb. pek çok alanda çalışma imkanına sahip olmuşlardır.



En Kolay Diyet Yemek Tarifleri

Kilo vermek ve sağlıklı listesi.html">beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral, karbonhidrat ve
proteinleri dengeli bir şekilde almaktan geçiyor.

Aldığımız kalori miktari ile kullanılan kalori miktarı arasındaki fark sağılık problemlerine yol
açmaktadır. Böyle bir noktaya geldiğimizde

yapılacak en iyi şey dengesizliği ortadan kaldıracak bir diyet programı içine girmektir.

Hem bir diyet programına destek olarak hem de sağlıklı beslenmek için kolay bazı tarifleri sizlerle
paylaşmak istedik.


Brokoli Çorbası (2 kişilik)



Brokoli ÇorbasıMalzemeler

1.5 litre su

tat vermesi için keklik otu

1 kase doğranmış karnabahar

tat vermesi için 1 sap maydanoz

Sarımsak, 2 kase doğranmış brokoli, 1 kase doğranmış taze fasulye

1 kase soyulmuş ve doğranmış havuç

Yapılışı

Karnabahar, keklik otu, maydanoz, sarmısak ve 2 fincan suyu, sebzeler tamamen yumuşayıncaya kadar
yüksek ateşte pişirin. Mikserde krema

kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu karışımı bir kenara koyun. 4 fincan su, brokoli, taze fasulye,
havuç ve bir tutam tuzsuz baharatı,

sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu çorbanın dörtte birini mikserden geçirin ve geri
kalanıyla karıştırın. Üzerine de krema

kıvamındaki karnabahar sosunu dökün.

Alternatifleri

İtalyan etkisinde bir çorba isterseniz, brokoli, havuç, karnabahar, soğan, bal kabağı ve sakız
kabağını karıştırıp, üstüne fesleğen, keklik

otu, maydanoz ve biberiye ekebilirsiniz. (Vücut kimyanıza bağlı olarak, patates, domates veya diğer
gece gölgesi sebzeleri ekleyebilirsiniz).

Daha tatlı bir çorba isterseniz, havuç, soğan ve tatlı patatesleri biraz tarçın, Hindistan cevizi ve
vanilya ile karıştırabilirsiniz.

Tatlandırmak için hangi otu isterseniz onu kullanabilirsiniz. İşte benim en çok hoşlandığım
karışımlar. Oranlar konusunda endişelenmenize gerek

yok, tat için çeşni katın.



Kereviz, kara lahana yaprakları, taze fasulye, soğan, tatlı patates; çeşni için, kırmızı biber,
kimyon, acılı Hint baharatı, sarımsak

(ezilmiş), zencefil (ezilmiş)
Havuç, karnabahar, taze fasulye, kıvırcık, çeşni olarak, defne yaprağı, Cajun çeşnisi (tuzsuz
versiyonu), silantro, sarımsak tozu, maydanoz
Brokoli, kereviz, pazı, kıvırcık, soğan, yeşil soğan, ıspanak ve baharat için; kırmızı biber,
sarımsak, tuzsuz çeşni
Havuç, karnabahar, taze fasulye, soğan, ıspanak; baharat için, sarımsak ve sebze çeşnisi (tuzsuz)



Körüli Ve Yoğurtlu Tavuk (2 kişilik)

Körili ve Yoğutlu Tavuk
Malzemeler

200 gr tavuk but

Yarım küçük kâse

light yoğurt

1 soğan

1 kahve fincanı sıcak su

2 dal maydanoz

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1'er tutam köri ve zencefil

Tuz

Yapılışı

Tavuk budunun derilerini temizleyin. Soğanı soyup kıyın. Maydanozu temizleyip kıyın. Yoğurdu krema
kıvamında çırpın. Zeytinyağını tavada

ısıtın. Köri ve zencefili ekleyip karıştırın. Soğan ve eti ilave edip sote edin. Suyu ekleyip
kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika

pişirin. Ocaktan alıp tavuğun üzerine yoğurdu sürün. 10 dakika kapağı kapalı olarak bekletip servis
tabağına alın. Kıyılmış maydanozla süsleyip

servis yapın.

Püf noktası Tavuğu pişirirken derisini mutlaka alın. Derisi alınmamış 100 gr tavuğun kalorisi 171,
derisi çıkarılmış tavuğunki ise 110'dur.

Kabak Mücver (2 kişilik)



Kabak Mücver

Gerekli malzeme

2 kabak

2 dal dereotu

1 çorba kaşığı un (30 gr)

1 yumurta akı

1 tatlı kaşığı

Rendelenmiş kaşarpeyniri

Kızartmak için sıvıyağ

Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Kabakları temizleyip iri iri rendeleyip fazla suyunu sıkın. Yumurta akını ayrı bir kapta kar halinde
çırpın. Dereotunu yıkayıp kıyın. Unu bir

kaba alıp kaşarpeyniri, tuz ve karabiberle harmanlayın. Dereotu ve kabağı ekleyip karıştırın.
Yumurta akını azar azar ilave ederek yedirin.

Düzgün bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Kızartmak için sıvıyağı tavada kızdırıp kabaklı
karışımdan kaşık kaşık alarak ilave edin.

İki tarafı da kızarınca kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sıcak olarak servis yapın.

Meyveli Tiramisu (2 kişilik)

Meyveli Tiramisu
Malzemeler

125 gr light labne peyniri

125 gr light yoğurt

1 çorba kaşığı bal

150 gr frambuaz

1 şeftali

Yarım su bardağı

maden suyu

4 kedidili bisküvi

Yapılışı

Frambuazları yıkayıp blendere alın. Yarım su bardağı maden suyunu ekleyip püre halinde ezin.
Şeftaliyi ince ince dilimleyin ve teflon tavada 1

kaşık su ile hafif pişirin. Peynir, bal ve yoğurdu frambuazlı karışıma ilave edip çırpın.
Bisküvileri iri iri ufalayıp 2 servis kâsesine

paylaştırın. Üzerine hazırladığınız frambuazlı karışımı ilave edin. Nane yaprakları ve şeftali
dilimleriyle süsleyip buzdolabında katılaşıncaya

kadar bekletin. Servis yapın.



Daha hafif bir tatlı için

100 gr kavunun kalori miktarı 30, aynı miktar karpuzunki ise 10 kaloridir. Bu durumda sırf karpuz ve
karpuzlu dondurma kullanarak bu tatlıyı

hazırlayabilirsiniz.


Diyet hataları


Zayıflama ve diyet her zaman gündemde olan aktif bir konudur. Yazılı ve görsel medya ile internet
portallarında sürekli yanlış-doğru diyet

önerileri verilmekte ve zayıflamak isteyenlerin kafalarında soru işaretleri oluşmaktadır.

Fazla kilolarından kurtularak daha ince vücut hatlarına kavuşmak isteyenler yanlış uygulamalar
yüzünden hatalar yapmakta, zayıflamaya

çalışırken sağlıklarını kaybetmektedir.

Diyet yaparken yapılan hataları sizin de yapmamanız için dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda
sıraladık.

Diyet Hataları
Zayıflayabileceğinize kendinizi inandırmamak

Sürekli tartılarak zayıflayamadığını düşünmek

Su ihtiyacını diğer sıvılardan karşılamaya çalışmak

Moraliniz bozulduğunda cesitleri.html">diyet yapmaya ara vermek

Sabah kahvaltısını yapmamak ya da düzensiz yapmak

Egzersiz yapmaktan kaçınmak

Diyetisyene gitmeyerek başkalarının diyetlerini uygulamak

Sadece meyve ve sebze yiyerek zayıflayabileceğini düşünmek

Şekerleme, abur cuburu gereğinden fazla tüketmek

Bütün gün aç kalarak zayıflayabileceğini düşünmek

Aşırı alkol tüketiminde bulunmak

Hazır gıdalara yönelerek taze gıdalar tüketmemek.

Öğün atlatarak zayıflamaya çalışmak

Şişman olmasının genetik olduğunu düşünmek

Vitamin ve çayların spor ve diyetten daha önemli olduğunu düşünmek

Çöpe gitmesin diye masadaki yemekleri bitirmeye çalışmak

Yemek yerken acele ederek, çiğnemeden yutmak

Ünlülerin diyetlerini uygulamaya çalışmak

Yeterince uyumamak





Hızlı Zayıflama Nedir?

Hızlı ZayıflamaKişinin kısa sürede fazla miktarda kilo kaybetmesine hızlı
zayıflama denir. Bilinçli ya da bilinçsiz gerçekleşebilecek bu

kayıplar herhangi bir hastalığın sonucunda olabileceği gibi, diyet ve spor neticesinde de olabilir.

Günümüzde değişen beslenme şekilleri, düzensiz ve yanlış beslenme aşırı kilo alımına ve şişmanlığa
sebep olmaktadır. Özellikle kadınlar ve

çocuklar arasında yaygın olan obezite hastalığına sebep olmakta ve kişinin sağlığını tehdit
etmektedir. Bu sebeple kilo sorunu olan herkesin

hayali “hızlı zayıflama” yöntemi giderek ilgi çekmektedir. Mucize ve şok zayıflama diyetleri ile
kilo verme umudu olan binlerce insan

sektörleşen bir kavramın içine çekilmektedir. Haplar, ilaçlar vb. ile kısa süre içerisinde ani
sonuçlar beklenir.




Hızlı Zayıflama Yöntemleri Nelerdir?

Genellikle hızlı zayıflama kavramı ile anlaşılan şok diyetler ve ilaçlarla birkaç gün
içerisinde fazlaca kilo vermektir. Ancak sağlıksız olan

bu yollar yerine kişinin yeme alışkanlıklarında yapacağı ufak değişiklikler hızlı kilo kaybetmesine
yardımcı olur. Ayrıca uzman bir diyetisyen

eşliğinde kişiye özel diyet listeleri daha çabuk ve kesin sonuç vermektedir.



Hızlı Zayıflama Yöntemleri

Her zamanki gibi bol bol su içmenizi önereceğiz. Böbreklerinizin çalışması ve
metabolizmayı hızlandırması işinize yarayacak.
Her öğünde protein tüketmeye dikkat edin. Sofranızdan et, balık, süt, peynir gibi yiyecekler eksik
olmasın.
Ekmek ve makarnayı azaltın.
Fastfood yasak! Organik besinler tüketin.
Nişasta alımını sadece bir öğünle sınırlayın.
Şeker oranı düşük meyveleri ara öğünlerinize dahli edin.,
Hızlı Zayıflamak Yaralı Mıdır? Zararlı Mıdır?

Hızlı zayıflamak için sağlıklı yolları terk ettiğimiz bir gerçektir. Başlarda kişinin kendini daha
güzel hissetmesine, mutlu olmasına sebep

olsa da ilerleyen süreçte istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Diyetisyen eşliğinde yapılan
ve kısa sürede kaybedilen kiloların bir

zararı olmaz ama bilinçsizce yapılan uygulamaların elbette zararı vardır.

Hızlı kilo kaybetme durumunda ortaya çıkacak kötü sonuçlar:

Hızlı kilo vermek kişide kas kaybına neden olacağı için direncinin düşmesine sebebiyet verir.
Karbonhidrat tüketiminin azalması sonucu beyin fonksiyonları zarar görür.
Kalp ritim bozukluklarına sebep olabilir.
Çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetler oluşabilir.
Kalsiyum eksikliği sonucu kemik erimesi gerçekleşebilir.
Karaciğer yağlanmasına sebep olur.



Kilo Vermek Nedir?

Kilo VermekSözlük anlamı olarak kilo vermek; vücudun ağırlığının azalmasıdır. Sağlıklı
yaşamak için kişinin fiziksel özellikleri ile orantılı

olan bu oran her çağda ve her toplumda farklılık gösterir.



Kişinin hareket kabiliyeti, günlük aktiviteleri, psikolojisi, en önemlisi sağlıklı olması; kilosuna
bağlıdır. Bu sebeple kişiye göre 1-2 ya da

10-15 kilo ve daha fazlası da verilebilir.

Kimler Kilo Vermelidir?

Bu sorunun cevabı aslında çok basit: Sağlıklı bir hayat sürmek isteyen herkes. Çünkü
kilo kavramı direkt olarak sağlıkla ilgilidir. 36 beden

olup kilo vermek isteyen de olabilir 42 beden olup zayıflamak istemeyen de.

Uzmanların genel olarak söylediği; şişmanlık durumunun hastalık seviyesine geçmeden önünde
geçilmesi. Diğer pek çok hastalığın tetikçisi olan

kilolar genellikle ideal ağırlık ölçümleri yapıldıktan sonra verilmeli. Uzman tarafından yapılan
ölçümlerden sonra kişinin yağ ve kas dengesi,

boyu ve fiziksel yapısına göre nasıl verileceğine ve hangi yolları deneyeceğine karar verilir. Bu
yüzden kiloluyum ve bunları vermek istiyorum

diyen herkes öncelikle bir diyetisyene danışmalıdır.

Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

Fazla kilosu olduğunu düşünen ve bunlardan kurtulmak isteyen herkesin aklındaki en
önemli soru hangi yolları deneyeceğidir.

Kilo Verme YöntemleriSağlıklı ve sağlıksız pek çok yöntemin olduğu bu süreçte birkaç öneri:

Alınan kaloriden daha fazlası harcanmalı.
Egzersiz en önemli yöntemlerden biridir. Bu sebeple pilates, fitness, aerobik, step,yürüyüş gibi
egzersizleri deneyin.
Yüzme, bisiklet, koşu, tenis gibi kaslarınızı çalıştıracak ve yağlarınızı yakmaya yardımcı olacak
sporlar yapın.
Kalori hesabı ile günlük kalori sınırınızı belirleyin.
Uzman desteği alın.


Kilo Vermenin Yararları Nelerdir?



Sadece estetik açıdan değil sağlıklı yaşamak için de kilo vermeliyiz. Sağlığımıza
yararları ise:

Kalp ve damar hastalıkların önlenmesi

Şeker hastalığı riskini düşürmek

Kandaki yağ oranlarının düzenlenmesi

Sağlıklı üreme sistemine sahip olmak

Hormon dengesinin düzenlenmesi

Tansiyonun kontrol edilebilmesi

Kireçlenme ve kemik hastalıklarının önlenebilmesi

Sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışması

Kan dolaşımı düzenini sağlamak


İLETİŞİM BİLGİLERİ



Adres Alpay İzer sokak No:4/A İncirli - Bakırköy İstanbul
Çağrı Merkezi: 444 30 98
Pbx: 0212 570 60 77
info@webhome.com.tr

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Sitemizi Ziyaret Edebilirsiniz
http://www.diyetisyenler.com.tr/
Yukarı Dön Göster Diyetisyenler's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: Diyetisyenler Ziyaret Diyetisyenler's Ana Sayfa
 

Eğer Bu Konuya Cevap Yazmak İstiyorsanız İlk Önce Giriş
Eğer Kayıtlı Bir Kullanıcı Değilseniz İlk Önce Kayıt Olmalısınız

  Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazıcı Sürümü Yazıcı Sürümü

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Powered by Web Wiz Forums version 7.91
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

Bu Sayfa 0,0625 Saniyede Yüklendi.