is_for_you Kıdemli Üye

Kayıt Tarihi: 04-Aralık-2011 Ülke: Turkiye Gönderilenler: 700
|
Gönderen: 19-Aralık-2012 Saat 23:29 | Kayıtlı IP
|
|
|
Dünyada üzüm üreten ülkeler, üzümün sıkılması ile arta
kalan cibreleri üzüm
çekirdeği yağı çıkararak tüketmektedir. Ülkemizde
yeni farklı tescilli işlemlerle üzüm çekirdeği tohumu ve
tozunu daha akarlı değerlendirebilmektedir. Bu yeni
yöntemin arge çalışmaları sanayici akademisyen işbirliği
içinde yapılmakta güzel sonuçlar tespit edilmektedir.
Tespitlerde işlem sonunda, besin değerlerinin önemli
oranda değişmediği, kazancın devam ettiği yeni ürünlerle
ilave edildiğinde de devam ettiği ortaya çıkmıştır.
İşlenmiş üzüm çekirdeği katılarak yapılan Gari’li kek,
Gari’li Pasta, Gari’li Ekmek, Gari’li Lokum, Gari’li
Helva lezzet bakımından beğeni kazanmıştır. Beğeni
kazanan bu ürünlerle doğal antioksidan
tüketilebilecektir. Talepler gıda, koznetik, kuruyemiş,
içecek, yem üreten sektörler için devamlı hammadde
olabileceğidir. Tadımlarda Japon, Alman, Amerikan turist
vatandaşlarının da beğendiği ve ülkelerinde
alabileceklerini söylediler. Ön Ar-ge çalışmalarımızın
sonucu İstanbul halk ekmek, Ülker Çikolata Bisküvi,
Fiskobirlik’in AR-GE birimleri de teyit etmişlerdir.
Üzümün anavatanı olan ülkemizde her yıl 40000 ton
çekirdek tekrar tekrar çıkmakta lisanslı büyük sanayi
yatırımını istemektedir. Hedefimizle insanların sağlıklı
kalması temiz çevre bulmasında katkımızın kesin
olacağıdır.
Yeni üretim şekline uygun yeni makinaların üretilmesiyle
mevcut üretimin kayıpları da görülüp, üretimde ucuz
maliyet avantajı olacaktır.
Üzüm çekirdeğinde mevcut olan antioksidan (Üzüm
çekirdeğinin antioksidan özellikleri çok tanınmış
antioksidan vitaminler olan C vitamininden 20 kat, E
vitamininden ise 50 kat daha üstündür) patentli üretim
tekniği ile kayıpsız ve bakterisiz olarak insanların
tüketimine sunulmaktadır. Üzüm çekirdeğinin Kansere karşı
koruyucu olduğuna dair 450 bilimsel makale yayınlamıştır.
Gıda sektöründe (Simit, Ekmek, Tatlı, Kek, Lokum, Helva
yapımı, Leblebi, Fındık vb. Kaplamalarında)
kullanılabilmektedir. Sanayide, katıldığı ürüne yeni bir
lezzet ve doğal aroma, 3 kat fazla raf ömrü, doğal renk,
fonksiyonel gıda takviyesi olarak yeni ürünlerde
kullanılabilir.
Pamukkale üniversitesi ile yapmış olduğumuz AR-GE ler
sonucunda unlu mamullerde doğal renk ve raf ömrünü (3
kat) artıran doğal katkılı ekmek, ambalajlı simit yaptık.
Bu ürünler Birçok ürünlerde AR-GE lerimiz devam
etmektedir. Ürün yelpazesi çok genişleyecektir.(web:
Gari Ö?ütülmü? Üzüm Çekirde?i
Üzümden gelen sa?l?k, Anti aging üzüm sa?l?k antiaging
zay?flama)
Üzüm çekirdeklerinin antioksidan özelliği uzun yıllardan
beri biliniyor. İçinde başka sağlıklı bileşikler de
bulunuyor. Bunları sağlıklı meyve ve sebzelerden de
alıyoruz fakat üzüm çekirdeklerinde çok yoğun. Gıdaların
raf ömrünü uzatıyor, çünkü antimikrobiyal özelliği de
bulunuyor. Unun içine konulduğunda, mikropların
gelişimini önleyebilir. Ekmeğe üzüm çekirdeği
konulduğunda antioksidan özelliği kazanıyor." Üzüm
çekirdeğinin kansere karşı koruma özelliği olduğuna da
dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Endüstriyel anlamda
bir değeri var. Dünyada fonksiyonel gıdaların ABD,
Japonya ve Avrupa'da 2 trilyon dolarlık pazarı bulunuyor.
Bunun değerlendirilmesi, hem insan sağlığı için faydalı
olacak hem de ekonomik bir katkı sağlayacak
|